Proef de Toekomst

Het Nederlands boerenbedrijf staat sinds jaar en dag bekend om zijn vooruitstrevendheid. Openstaan voor vernieuwing baant de weg voor productontwikkeling en innovatie. Zo verkenden een tweetal ondernemende groentetelers mogelijkheden voor uitbreiding van toepassingen voor hun paprika’s en tomaten. Zij kwamen in contact met Neerlands Wijnmakerij, de grootste professionele wijnmakerij van Nederland. Uit deze samenwerking is een verrassende wijnvariant voortgekomen: ViniVega.

 Wijnmakerij2

Neerlands Wijnmakerij

De paprika’s en tomaten worden in Bentelo, bij de grootste professionele wijnmakerij van Nederland, geperst en vergist tot groentewijnen. Neerlands Wijnmakerij produceert al vele jaren kwaliteitswijnen op maat voor diverse wijnboeren. Met succes, verschillende wijnen zijn bekroond tijdens (inter)nationale concoursen. Ook de wijnlijn Kus van Thérèse, die Wijngoed Gelders Laren sinds 2009 exclusief voor Restaurant De Librije produceert, wordt door Neerlands Wijnmakerij gevinificeerd.

 

PAPRIKA

John van Marrewijk, Patrick Grootscholten, Daaf Steentjes en Arco Vreugdenhil zijn in 2006 gestart met Kwekerij de Wieringermeer in Kop van Noord-Holland. Kwekerij De Wieringermeer heeft 40 hectare kassen en binnen het bedrijf worden rode, gele en groene paprika’s geteeld.

Kwekerij de Wieringermeer doet er alles aan om ziekten en plagen te voorkomen in het gewas. Om een goed biologisch evenwicht te creëren in de kas worden er natuurlijke vijanden ingezet, waardoor de schadelijke insecten nagenoeg geen probleem vormen voor het gewas. Kwekerij de Wieringermeer teelt dus maximaal biologisch.

De kassen van Kwekerij de Wieringermeer worden verwarmd door middel van aardwarmte. Aardwarmte is warmte uit het binnenste van de aarde die op circa 2400 meter diep vanuit een zandlaag gewonnen kan worden. De warmte komt vrij met circa 90 graden en kan het hele jaar benut worden. Het afgekoelde water wordt weer teruggebracht naar dezelfde aardlaag als waaruit het warme water is opgepompt. Aardwarmte is daarmee een ideale duurzame warmtevoorziening en zorgt ervoor dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afneemt en de co2 uitstoot wordt beperkt.

 

Harvest House

TOMAAT

Kaaij kwekerij is een oorspronkelijk westlands familiebedrijf wat zich heeft gespecialiseerd in het kweken van trostomaten. Sinds 2001 gevestigd in Friesland in het dorpje Berlikum. Het bedrijf wordt geleid door de derde generatie Theo en Arjan van der Kaaij. Het idee van wijn is ontstaan door hun vader vanuit de gedachte van voedselverspilling.

De rijpste en misvormde vruchten die juist een hele goede smaak bevatten worden gebruikt voor het maken van de wijn. Zo is er een mooie oplossing gevonden voor de reststroom die er ontstaat op dit bedrijf.

 

vinivega-tomaat