Lisette schrijft met een prachtige collumn

tomatenwijn paprikawijn vinivega

Nou daar is het dan, het verhaal over de tomaten- en paprikawijn. Al moet ik er gelijk bij zeggen: officieel mag je het geen wijn noemen. Wijn is namelijk altijd gemaakt van druiven. En in dit drankje is geen druif te bekennen. Voor de die hard wijnkenners dus: sorry, het is geen wijn, maar ik ga het wel zo noemen. Het lijkt er nogal op namelijk.

Allereerst: hoe kom ik hier nou weer bij? Zoals mijn trouwe volgers weten schrijf ik zo nu en dan een blogje over de tuinbouw. Om een beetje te laten zien hoe het er in ‘mijn wereld’ aantoe gaat. Daarbij promoot ik natuurlijk graag de tomaat, het mooie product uit onze kas. En ik hou van een drankje. Ik kon me herinneren dat ik eens had gehoord van tomatenwijn en ging googelen. Vorig jaar kreeg de deze wijn tijdens de lancering bij restaurant ‘de Librije’ in Zwolle veel media-aandacht. Maar wat is er met de tomatenwijn gebeurd? Wordt het nog wel geschonken?

vinivega tomatenwijn paprikawijn
Hoe kun je hier nou lekkere wijn van maken…
Ik dook wat dieper in het onderwerp en kwam in contact met John van Marrewijk, paprikatuinder en één van de bedenkers van de groentewijn. Onder de naam ‘Vinivega’ wordt de wijn van tomaten en paprika’s geproduceerd en verkocht. Via een aantal slijters (adressen kun je vinden op www.vinivega.com) en via de webshop van de wijnmaker, het hof van Twente.

Het is momenteel inderdaad een beetje rustig rondom Vinivega, vertelt John. Ik ben naar hem toe gegaan alsof ik een heuse journalist ben. Met een blocnote (boodschappenlijstje nog op de achterkant) en een snel van het aanrecht gegriste pen van de hartstichting. Een opname-apparaat heb ik niet, dus ik kladder drie kantjes vol tijdens het praten.

vinivega tomatenwijn paprikawijn
De oprichters van Vinivega
Het idee voor Vinivega is ontstaan toen de prijzen van de paprika’s wat slechter waren. Wat veel tuinders zullen herkennen was ook op dit bedrijf het geval: paprika’s die niet eersteklas waren moesten worden weggegooid. Zonde, want het is nog een prima eetbaar product en er is tijd, geld en liefde in gestopt.

Voedsel weggooien… we doen het niet graag. Gelukkig kunnen in zo’n periode juist mooie ideeën ontstaan. Misschien ken je de kromkommers of de buitenbeentjes bij Albert Heijn? Goede groenten die er niet perfect uitzien. Dit bracht zowel deze paprikatuinder als tomatentuinder van der Kaaij uit Friesland op het idee om eens bij een wijnmaker te informeren of er wijn gemaakt kon worden van groenten die ‘over’ zijn.

De wijnmaker ‘Neerlands Wijnmakerij’ uit Twente zag er wel iets in, en met zijn drieën richtten ze Vinivega op: het merk van de groentewijn.
Natuurlijk ging er een tijd van testen en proeven aan vooraf voordat de ideale wijn was gemaakt. Maar vorig jaar was het dan eindelijk zo ver: De groentewijn kon worden verkocht.

paprikawijn tomatenwijn proeven tuinbouw Lieve Syl

Het grappige is dat niemand een witte wijn verwacht. Tomaten zijn tenslotte rood, en de paprikawijn wordt gemaakt van rode, gele en oranje paprika’s. Ik verwachtte een soort tomatensap/paprikasoep idee. Maar de wijn is mooi helder, het sap uit de vruchten is tenslotte kleurloos.

De wijn wordt op dezelfde manier gemaakt als wijn van druiven. Ik heb misschien teveel Bassie en Adriaan gekeken vroeger, want ik zag direct voor me hoe ze daar in Twente gearmd met opgerolde broekspijpen en blote voeten in een levensgrote pan tomatensoep staan te stampen.
Hoe het precies wordt gemaakt is natuurlijk het geheim van de chef, maar uiteindelijk komt er een mooie, heldere witte wijn uit met een alcoholpromillage van 12,9%. Die koud geserveerd moet worden, als een echte witte wijn.

De wijn is zo goed gelukt dat de eigenaars van het sterrenrestaurant ‘De Librije’ hun naam eraan wilden verbinden. Daarom vond de lancering vorig jaar plaats in dit restaurant. Het is natuurlijk logisch dat dit zorgde voor flink wat media-aandacht. In de Librije wordt de wijn nog steeds geschonken, ook is het via hun webshop te koop.

vinivega tomatenwijn paprikawijn librije
De wijn wordt bij de Librije geschonken
Nou, hoe smaakt die wijn dan? Uiteraard was ik niet beroerd om het te proberen. Ik schreef afgelopen weekend al een uitgebreide brief aan mijn vriendin Sylvie over de proeverij.

Smaken verschillen natuurlijk, maar ik was aangenaam verrast door beide wijnen. Je weet niet wat je moet verwachten van tevoren. Ik had flink wat hapjes gemaakt omdat mij verteld werd dat de wijn het lekkerst is met eten erbij. Nou, dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen!

De tomatenwijn is lekker met een normaal hapje, een toastje of een tomaatje met wat kaas. Ik vind het smaken naar een volle chardonnay met net iets extra’s. Maar ik ben geen wijnkenner, dus lach me vooral niet uit als het nergens op slaat.

Ik was gewaarschuwd dat de paprikawijn beter past bij een iets pittig gerecht. Ik had zelf nog wat toastjes met paprikaspread en oude kaas, maar het schijnt ook super te gaan met Hongaarse goulash. De wijn ruikt en smaakt naar paprika, en naar wijn. Dat is mijn vakkundige conclusie ? en echt, het is lekker.

wijn proeven vinivega tomatenwijn paprikawijn
Een echte alcoholkenner
Al met al zijn deze wijnen echt een aanrader voor het kerstdiner. Voor ons als tuindersfamilie natuurlijk ook een superleuk cadeau om eens aan iemand te geven. Het is geen goedkope wijn, een fles kost 15 euro, maar ja dan heb je wel een mooi cadeau. Om zomaar thuis voor de buis op te drinken is het misschien een beetje duur. Al moet je jezelf af en toe iets gunnen…

Binnenkort komen er wel kleine flesjes van deze wijn in de winkel, waardoor het ook leuk blijft voor als je het eens wilt proberen.

En wat was de conclusie van mijn man, de tomatentuinder? Tja, die vraag blijft onbeantwoord. Meneer blieft alleen bier. En hij was ook nog eens verkouden tijdens mijn proeverij, waardoor hij zelfs de paprika in de paprikawijn niet rook. Wel was zijn geniale conclusie aan mij: ‘als jij deze tomatenwijn al lekker vindt, kun je nagaan hoe lekker hij dan is als hij van ónze tomaten wordt gemaakt!’

Misschien een idee om onze tomaten aan te bieden, als naar aanleiding van dit artikel de flessen Vinivega als warme broodjes over de toonbank gaan? Vanaf maart hebben we weer tomaten